subota, 7. travnja 2012.

Treći dio priče o Ronaldu: Zašto je Sporting CP platio 22.500 eura za 12-godišnjeg dječaka s Madeire

U trećem odlomku pisac knjige  "Cristiano Ronaldo: Opsesija za savršenstvom" Luca Caioli piše o Cristianovom odlasku na probu u Sporting, o tome kako su ga doživjeli treneri iz Sportingove akadamije i koliko je lisabonska momčad platila Nacional da Madeiri za 12-godišnjeg dječaka. 

Prethodno smo u prvom odlomku saznali gdje je odrastao Ronaldo, kako je dobio ime i čime su se bavili njegovi roditelji, otac Dinis i majka Dolores i ako niste pročitali, možete to učiniti sada: Prvi dio priče o Ronaldu
U drugom nastavku saznali smo saznali zašto su ga zvali "cmizdravac" i "mala pčela" i da nije želio izaći na teren kada je znao da će izgubiti. Također, možete i drugi dio ovdje pročitati: Drugi dio priče o Ronaldu

Nikada nije letio avionom, čak nikada nije ni napustio otok. Ovo je najteži izazov s kojim se suočio, a toliko je nervozan da ne može spavati noć prije polaska.

Njegov kum Fernao Sousa ga prati u Lisabon. Godina je 1997, uskrsni blagdani, a Cristiano je na putu na probu u Sporting. Cristiano bi radije išao u Benficu, momčad za koju navijaju njegov otac i brat. Međutim njegova mama je oduvijek bila Sportingova navijačica i predosjećala je da njezin sin može biti kao Luis Figo. Osim toga, ne možete odbiti jedan od najvećih klubova u glavnom gradu. Sporting ima najbolju omladinsku akademiju u Portugalu, a Paolo Futre, Figo i Simao su samo jedni od izdanaka Sportingove akademije. Ima još nogometaša koji su svoje prve prave nogometne korake napravili u toj akademiji poput Joao Pinta, Quaresme, Huga Viane i Nanija. Cristiano je uvjeren da može proći probu tamo. Smatra da je dovoljno dobar i da u to može uvjeriti trenere lisabonske momčadi. Ali njemu je samo 12 godina, a kada je napokon stigao na terene mlade momčadi Sportinga bio je fasciniran onim što je vidio.


Treneri Paulo Cardoso i Osvaldo Silva su tu da ga promatraju kako igra. Nisu bili impresionirani Ronaldovom građom budući da je bio mršav dječak. Međutim kada su ga prvi put vidjeli u akciji nisu mogli vjerovati što vide. Dječak iz Quinta do Falcao dobiva loptu i prolazi dva ili tri protivnika. Nemilosrdan je! To je one man show! 
Okrenuo sam se prema Osvaldu i rekao: "Ovaj je drugačiji, on je nešto posebno", prisjeća se Cardoso. "A nismo bili jedini koji smo tako mislili. Na kraju treninga svi ostali dečki su se zbili oko Ronalda. Znali su tko je bio najbolji na terenu."
Sportingovi treneri su impresionirani dječakom s Madeire i žele ga vidjeti u akciji opet sljedeći dan, na travnjaku pored starog Jose Alvalade stadiona. Ovaj put, direktor Sportingove akademije Aurelio Pereira će biti tu da vidi što Cristiano Ronaldo zna.

"Bio je talentiran. Mogao je igrati s obje noge, bio je nevjerojatno brz, a igrao je tako kao da je lopta bila sastavni dio njegovog tijela", rekao je Pereira. "Ali ono što me je još više impresioniralo bila je njegova odlučnost, njegova snaga karaktera. Bio hrabar, a njegova psiha je pokazivala da je neuništiv. Bio je stvarno neustrašiv, nikada se nije plašio duela sa starijim nogometašima. Imao je i onu vrstu vodstva koju imaju samo najveći igrači. Kad su se vratili u svlačionicu ostali dečki su gurali da bi razgovarali s njim i upoznali ga. Već tad je imao sve odlike profesionalnog nogometaša i bilo je jasno da može samo napredovati. "

Paulo Cardoso i Osvaldo Silva su 17. travnja 1997. napisali svoje mišljenje o Cristianu. Ono glasi: "Igrač s iznimnim talentom i izvrsnom tehnikom, a posebno bih istaknuo je njegovu brzinu". Igra kao središnji veznjaka. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro je prošao test i može igrati u Sportingovoj akademiji. Ali prvo moraju postići dogovor s Nacional da Madeirom.

Nacional odranije duguje Sportingu 22.500 eura za Franca, mladog nogometaša koji je iz Lisabona prešao u Madeiru.

Ronaldovo potpisivanje za Sporting može biti prilika da se Nacional riješi duga, ali tko će dati 22.500 eura za 12-godišnjaka. "To je nečuveno", smatra Simoes de Almeida nekadašnji zaposlenik u administraciji lisabonske momčadi. "Sporting nikada nije platio ni centa za mladog igrača."

Aurelio Pereira i ostali treneri morali su uvjeriti upravu Sportinga da je vrijedno ulagati toliko u jednog dječaka. Pereira je 28. lipnja 1997 napisao novo izvješće, dodajući sljedeće: "Iako se čini apsurdnim platiti toliko za 12-godišnjeg dječaka, on ima ogroman talent, kao što je dokazao tijekom probe. Cristiano Ronaldo bio bi velika investicija za budućnost."

Ovih nekoliko Pereirinih rečenica bilo je dovoljno da direktor kluba pristane i nedugo zatim Cristianov transfer u Sporting je dogovoren.

Nema komentara:

Objavi komentar