petak, 13. srpnja 2012.

Guti završio svoju karijeru!


Jose Maria Gutierrez Hernandez, poznatiji kao Guti, odlučio je u 35. godini završiti nogometnu karijeru. Igrač koji je sudjelovao u osvajanju Realovih 15 trofeja, bio je bez kluba od 15. studenog prošle godine kada je napustio Bešiktaš.
U Real je stigao kao desetogodišnjak. Najprije je igrao kao napadač, a zatim je pomjeren u vezni red. Za kraljevski klub debitirao je 1995. protiv Seville. Dvije godine kasnije osvojio je prvu Ligu prvaka, a zatim je uslijedila sezona u kojoj je većinu utakmica odigrao ušavši s klupe umjesto Clarenca Seedorfa. Real je 2000. osvojio još jednu Ligu prvaka, a Guti je odigrao deset utakmica u tom natjecanju. Međutim, nije nastupio u finalu protiv Valencije na Stade de Franceu.


U sezoni 2000/01 Guti je, nakon ozljede Fernanda Morientesa, ponovno zaigrao kao napadač i postigao četrnaest golova, najviše u jednoj sezoni u svojoj karijeri. Real je sljedeće godine doveo Ronalda, a Guti se vratio u vezni red i ponovno osvojio Ligu prvaka.

Sezonu 2004/05 pamtit će po tome što u 39 utakmica nije postigao niti jedan pogodak i to mu je statistički najlošija sezona u karijeri.
Nakon što je 2006. godine Zinedine Zidane završio karijeru, Guti je dobio ulogu playmakera, svoju omiljenu poziciju, a Real nakon četiri godine postao španjolski prvak. Sljedeće sezone Kraljevi su obranili naslov, a to je bio i Gutijev posljednji trofej.



Guti je u ljeto 2010. objavio kako napušta klub nakon 25 godina i prešao u Bešiktaš. Proteklu je sezonu bio bez kluba. Ukupno je za Real odigrao 542 utakmice i postigao 77 golova. Osvojio je pet naslova španjolskog prvaka, tri Lige prvaka, dva Internacionalna kupa, četiri Španjolska superkupa i jedan UEFA-in Superkup.

Karijeru je nastavio u Bešiktašu s kojim je osvojio Kup. U prvoj sezoni u Turskoj Guti je oduševio navijače zabivši jedanaest golova u 37 nastupa. Međutim, kako je u Bešiktaš 2011. godine došao novi trener Carlos Carvalhal, Gutijeva se minutaža smanjila, pa je odlučio napustiti Tursku.


Za reprezentaciju je odigrao 15 utakmica, a debitirao 5. svibnja 1999. u pobjedi Španjolske protiv Hrvatske. Posljednju utakmicu odigrao je 2005. protiv San Marina i postigao svoj treći pogodak u dresu Furije.
Nogometni zaljubljenici Gutija će pamtiti kao jednog od najboljih asistenata u povijesti.





Nema komentara:

Objavi komentar