utorak, 12. veljače 2013.

Mourinho vs Ferguson

Otkako su se susreli na blještavoj europskoj sceni 2004. godine, Jose Mourinho i Alex Ferguson odigrali su 14 međusobnih dvoboja. Mourinho je uspješniji, upisao je šest pobjeda, pet susreta završilo je remijem, a samo tri pobjede ostvario je škotski strateg na klupi Crvenih vragova. Dvoboj ovogodišnje osmine finala Lige prvaka bit će tako prvi susret dvojice slavnih trenera nakon četiri godine i sezone 2008./2009., kada je Manchester United izbacio milanski Inter iz najcjenjenijeg klupskog nogometnog natjecanja svijeta.

Ipak, njihov prvi susret 2004. godine, bio je veliki udarac za Fergusona. Porto je tada izbacio Manchester u osmini finala Lige prvaka. U prvoj utakmici na Dragau bilo je 2:1, da bi u uzvratu na Old Traffordu dvoboj završio remijem. "Taj dan znao sam da ćemo osvojiti Ligu prvaka", prisjećao se godinama kasnije Mourinho. Tako je i bilo, portugalska momčad stigla i do finala tog natjecanja, gdje je svladala Monaco hrvatskog napadača Dade Prše.

S naslovom prvaka Europe Mourinho je prešao u redove Chelsea, gdje je nastavio nabijati komplekse Fergusonu. Prvo je 15. kolovoza 2004. stigla prvenstvena pobjeda 1:0, a zatim su uslijedila dva susret u Liga Kupu. 0:0 bilo je u Londonu, a 2:1 za Bluese na Old Traffordu. Chelsea je slavila i u drugom ligaškom susretu te sezone (3:1), a Mourinho je stigao do šestog uzastopnog susreta bez poraza protiv Fergija. Četiri pobjede i dva remija.

Sljedeće sezone, Sir Alex Ferguson napokon je upisao prvu pobjedu protiv Mourinha. Bilo je 1:0 na Old Traffordu, međutim Mourinho je odgovorio već u nastavku sezone kada su Bluesi ispratili Crvene Vragove iz Londona sa čak tri gola u mreži. U sezoni 2006./2007. na krilima Cristiana Ronalda Manchester je znatno podigao razinu igara, osvojivši naslov prvaka, međutim oba ligaška susreta ove dvije momčadi završila su remijem. Chelsea je ipak zadao novi ožiljak Unitedu, slavivši golom Drogbe u finalu FA Kupa.

U njihovom posljednjem okršaju u Premierligi, Manchester je u susretu Community Shield slavio, ali tek nakon jedanaesteraca. Posljednji susreti Mourinha i Fergusona odvili su se 2009. godine. Na San Siru Manchester je odigrao 0:0, da bi u uzvratu Crveni vragovi slavili s 2:0 i tako se plasirali u četvrtfinale.

Nema komentara:

Objavi komentar